Polub nas na facebooku

Warsztaty kawowe otwarte dla wszystkich

2011-02-22

Doskonałe espresso – po czym je rozpoznać w kawiarni? jak przygotować samemu w domu? jak prawidłowo zaparzać kawę w ekspresie przelewowym, french pressie, aeropressie i cafetierce? Tego między innymi dowiedzą się uczestnicy warsztatów organizowanych przez polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości.

W dniach 23-25 lutego w Centrum Targowo-Konferencyjnym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie podczas Targów ExpoSweet (www.exposweet.pl), odbędą się otwarte warsztaty kawowe organizowane przez polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe - SCAE). Przez najbliższe trzy dni mistrzowie barista będą prowadzić prezentacje dla osób zawodowo związanych z branżą kawową oraz jej konsumentów. Każdy będzie mógł spróbować smaków wielu kaw i nauczyć się prawidłowego ich zaparzania na różne sposoby, poprzez ćwiczenia praktyczne z zawodowymi baristami, a także oczywiście spróbować kawy przygotowywanej przez najlepszych polskich baristów. Największe polskie autorytety branży będą opowiadać o krajowym i światowym rynku kawy, a także o pochodzeniu kawy, jej uprawie, wypalaniu, gatunkach, smakach i właściwościach. W wygodnej przestrzeni wypoczynkowej będzie można delektować się różnorodnymi smakami „czarnego złota”, oglądając film z wyprawy na plantacje kawy w Kostaryce i Panamie.

Na co stać polska reprezentację?
Podczas warsztatów zostanie po raz pierwszy zaprezentowana polska drużyna baristów, która będzie reprezentować nasz kraj na Europejskich Drużynowych Zawodach Kawowych (European Team Coffee Challenge – ETCC), które odbędą się w dniach 9-12 marca w Sankt Petersburgu w Rosji. Ideą zawodów jest pogłębianie wiedzy i umiejętności kawowych, poprzez wspólne rozwiązanie zadań, w których oceniane są zarówno przygotowanie profesjonalne, jak i komunikacja oraz kreatywne podejście do tematu. Ważna jest współpraca baristów z różnych krajów: wymiana doświadczeń, wzajemne szkolenie, nawiązywanie kontaktów i pozyskiwanie nowej wiedzy na temat wszystkich aspektów kawy i coffee business. Polska reprezentacja zmierzy się z drużynami z: Estonii, Finlandii, Hiszpanii, Irlandii, Islandii, Wielkiej Brytanii, Rosji, Szwajcarii i Ukrainy. Sponsorem polskiej reprezentacji jest firma De’Longhi.

Kto za tym stoi?
Europejskie Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe - SCAE) to międzynarodowa organizacja non profit, skupiająca członków z ponad 70 krajów świata. Jej misją jest promocja kultury picia kawy i coffee excellence na każdym etapie produkcji: od nasiona do kubka oraz stałe doskonalenie umiejętności. Kluczowe znaczenie dla SCAE ma edukacja i wymiana doświadczeń ludzi działających w sektorze kawy najwyższej jakości. Swoją misję realizuje poprzez organizację różnych spotkań i wydarzeń kawowych dla branży i konsumentów, m.in. szkoleń, konferencji, zawodów (Mistrzostwa Polski Barista, LatteArt, Coffee in Good Spirits, CupTasting, Brewer’s Cup. Cezve/Ibrik), festiwali; opracowuje także raporty o rynku kawy i wspiera podmioty gospodarcze działające w sektorze speciality coffee. Każdy narodowy oddział SCAE ma swojego koordynatora, którego zadaniem jest właśnie inicjowanie i wspieranie działań sprzyjających edukacji kawowej w danym kraju.

Więcej informacji :
Konrad Oleksak
koordynator SCAE w Polsce
+48 782 872 612
konradbarista@gmail.com
www.scae.com

TEMATYKA OTWARTYCH WARSZTATÓW
EUROPEJSKIEGO STOWARZYSZENIA KAWY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
ODDZIAŁ POLSKI


23 lutego (środa)
Rynek kawy na świecie
Coffee in good spirits, jak łączyć kawę z alkoholem
Prezentacja wyprawy SCAE na plantacje kawy w Panamie i Kostaryce
Produkcja kaw speciality w Gwatemali – zbiory, obróbka, klasyfikacja, palenie
Techniki latte art
Doskonałe espresso
Spotkanie organizacyjne zawodników Mistrzostw Polski Barista 2011
Zakończenie pierwszego dnia warsztatów

24 lutego (czwartek)
Prezentacja polskiej reprezentacji na European Team Coffee Challenge
Kawy jednorodne – kraje pochodzenia i charakterystyka smakowa
Kawy jednorodne i ekspresy przelewowe w gastronomii
Zagadnienia procesu palenia kawy wysokiej jakości
Home barista – różne metody zaparzania kawy w domu
Techniki latte art
Cup Tasting – ocena sensoryczna
Kreatywność w kawie – różnorodne napoje na bazie espresso
Zakończenie drugiego dnia warsztatów

25 lutego (piątek)
Home barista – różne metody zaparzania kawy w domu
Kawa – spółdzielnie zrzeszające mikroplantatorów w Afryce
Cup Tasting – ocena sensoryczna
Rynek kawy w Polsce
Techniki Latte Art
Doskonałe espresso