Polub nas na facebooku

Dodaj ofertę za darmo

Sezon lodziarski czas zacząć!

2014-03-21

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment by zacząć przygotowania do sezonu lodziarskiego. O tym jakie są najnowsze trendy w branży można się było przekonać podczas kolejnej edycji Seminariów Lodziarskich 2014 organizowanych przez Savpol wraz z firmami Fabbri, Valmar Global oraz Miran Wafel.

Jak co roku odbyły się w czterech miastach Polski – we Wrocławiu, Gliwicach, Krakowie a także w Rzeszowie. Nowości, które po raz pierwszy zostały zaprezentowane podczas Międzynarodowego Salonu Lodziarstwa, Wyrobów Cukierniczych i Piekarniczych SIGEP we włoskiej miejscowości Rimini przez firmę Fabbri, przedstawiał doświadczony duet technologów. Szymon Wolański z oraz Raffaele Derosa z firmy Fabbri przybliżali uczestnikom Seminariów najnowsze światowe trendy oraz efektywne procesy produkcyjne.

Nie mogło zabraknąć pokazów, podczas których na żywo można było zobaczyć jak przebiega proces wyrobu lodów z wykorzystaniem najnowocześniejszych urządzeń firmy Valmar Global oraz degustacji najnowszych produktów firmy Fabbri. Prawdziwą furorę robiły lody o smaku... chleba! Skąd wziął się pomysł na stworzenie tak nietypowego połączenia? – Chcemy, aby firma Fabbri była atrakcyjna nie tylko dla dorosłych, ale również dla młodszych konsumentów. Powszechnie wiadomo, że dzieci uwielbiają jeść pieczywo z różnymi słodkimi składnikami. Dlatego też przygotowaliśmy dla nich lody na bazie delipasty chlebowej. Można je przygotować na mnóstwo sposobów – tłumaczy Raffaele Derosa. To jednak nie koniec nowości. „Orzechowe Kuleczki”, „Nutty Ciasteczko Nero”, „Batonik z Ryżem”, „Słodka Królewna” czy „Lody Gwiezdne”... to tylko niektóre smaki, które już w tym sezonie mogą zrobić prawdziwą furorę.

Nie zabrakło również propozycji dla dorosłych konsumentów. Takie smaki jak „Whisky” z dodatkiem prawdziwego alkoholu, „Irish Coffe” czy „Jogurt Fitness” z witaminą E wyróżnia nie tylko wspaniały smak, ale również apetyczny wygląd. - To bardzo ważne by lody dobrze wyglądały. Konsumenci zwracają na ten element szczególną uwagę. Równie istotny jest jednak smak. Każdego roku staramy się zaskoczyć naszych klientów czymś nowym. Mam nadzieję, że tegoroczne propozycje przypadną naszym klientom do gustu – dodaje Raffaele Derosa. W ofercie firmy Fabbri znajdują się nie tylko produkty, półprodukty i dodatki dla branży lodziarskiej, ale także szeroki wachlarz wyrobów bezglutenowych. To doskonałe rozwiązanie dla osób preferujących zdrowe odżywianie. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą również przedstawiciele firmy Miran Wafel zajmującej się produkcją i sprzedażą wafli do lodów. - Przygotowaliśmy absolutną nowość – wafle bezglutenowe. Tego typu produktów nie było do tej pory na polskim rynku. Osoby, które degustowały nasz produkt nie zauważały różnicy pomiędzy zwyczajnym waflem, a tym bezglutenowym co niewątpliwie nas cieszy. Mamy doświadczenie pozwalające na wprowadzanie pewnych innowacji. Wiele z tych rzeczy robimy jako pierwsi. Oczywiście równie istotna jest dla nas jakość, która również wyróżnia nas na tle innych firm z branży – zaznacza Ryszard Cała, przedstawiciel handlowy firmy Miran Wafel.

Uczestnicy Seminariów mogli poszerzyć swoją wiedzę w tematyce maszyn, dzięki przedstawieniu szerokiej oferty firmy Valmar Globaal. Zaprezentowano m.in. najnowszą serię urządzeń, pozwalających na kontrolowanie produkcji lodów na każdym etapie. - To po raz pierwszy daje możliwość wyprodukowania lodów dokładnie takich, jakie początkowo zaplanowało się uzyskać, zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku. W bardzo krótkim czasie można wytworzyć pyszne lody. To urządzenie najwyższej jakości i dodatkowo nieco tańsze od produktów innych firm, których produkty są dostępne na polskim rynku – podkreśla Kamil Sitarz, przedstawiciel handlowy do spraw maszyn firmy Savpol. Urządzenia firmy Valmar Global z serii Touch&Type z ekranem dotykowym LCD mogą służyć zarówno do produkcji lodów jak i deserów. Dzięki zastosowaniu specjalnego inwertera można kontrolować prędkość mieszalnika na różnych etapach produkcji.

Podczas Seminariów można się było przekonać jaka jest różnica pomiędzy lodami wyprodukowanymi przez frezer pionowy i poziomy. - Różnica dotyczy przede wszystkim konsystencji. Dzięki tym pierwszym można wyprodukować lody bardziej puszyste. Te urządzenia najbardziej nadają się dla klientów, którzy pracują na małej przestrzeni. Konsystencja lodów wytworzonych za pomocą frezera poziomego jest bardziej zwarta. Urządzenie zajmuje jednak więcej miejsca – tłumaczy Kamil Sitarz. Dla klientów, którzy nie są zdecydowani jakie urządzenie wybrać idealnym rozwiązaniem będzie maszyna typu combo będąca jednocześnie frezerem i pasteryzatorem. Urządzenie jest tańsze od pozostałych. Proces produkcji trwa jednak nieco dłużej.

Na Seminariach zaprezentowano szereg urządzeń stworzonych dla osób prowadzących firmy lub zakłady w branży gastronomicznej. Wśród nich znalazła się maszyna do lodów typu soft Quickcream pozwalająca na wytworzenie lodów o własnym, indywidualnym charakterze. Urządzenie pozwala na wyprodukowanie 10 l lodów w ciągu jednej godziny i idealnie nadaje się dla restauracji, hoteli czy małych zakładów lodziarskich. Prawdziwą furorę zrobiły także przepyszne mini-donuty. Dzięki nowoczesnym automatom w ciągu godziny można wykonać 560 małych pączusiów. - Można produkować na porcję lub włączyć tryb pracy ciągłej. Zrobienie jednej porcji trwa zaledwie kilka minut. Dla urozmaicenia można posypać je cukrem, cynamonem, dodać polewę... możliwości jest wiele – mówi Dariusz Kowalczewski, mistrz cukiernictwa firmy Savpol. Interesujących nowości było jednak więcej. - Staraliśmy się zaprezentować nowe koncepcje. Taką niewątpliwie jest m.in. maszyna do produkcji tartaletek. Ciasta kruche rzadko są sprzedawane z uwagi na problemy logistyczne. W trakcie transportu bardzo często pękają. Dzięki tej maszynie można szybko i łatwo zrobić je na miejscu – zaznacza Marcin Ćwiląg dyrektor handlowy firmy Savpol. Dodatkowym atutem maszyny jest to, że ciasto można wykonać nie tylko na tradycyjnej blasze. Klienci mają do wyboru ponad 30 matryc o przeróżnych kształtach.

Tegoroczne Seminaria Lodziarskie cieszyły się wyjątkowo dużą popularnością. Odwiedziły je osoby z różnych zakątków Polski. Pod wrażeniem zaprezentowanych produktów byli nie tylko ci, którzy na Seminariach pojawili się po raz pierwszy, ale również rzemieślnicy oraz właściciele firm, którzy odwiedzili już kolejną edycję Seminariów. Czy kolejne Seminaria organizowane przez gliwicką firmę Savpol wzbudzą jeszcze większe zainteresowanie? To okaże się już w przyszłym roku!

Firma Savpol pragnie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w Seminariach Lodziarskich. Firmę Savpol cieszy Państwa zainteresowanie zarówno nowościami jak i dobrze znanymi produktami oraz ma nadzieję, że dzięki tym wydarzeniom zdobyli Państwo cenne doświadczenie, które przełoży się na jeszcze lepsze funkcjonowanie Waszych zakładów lub firm.

Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014

Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014

Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014

Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014
Seminaria Lodziarskie 2014

Źródło: Savpol Sp. z o.o.