Polub nas na facebooku

Seminaria Lodziarskie 2013 zakończone!

2013-03-28

Seminaria Lodziarskie to doroczne spotkanie branży organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z o.o.. Dodatkowo, w tym roku do grona organizatorów dołączył Valmar Global, będący producentem światowej klasy maszyn do produkcji lodziarskiej. Celem seminariów jest przekazywanie wiedzy oraz wymiana doświadczeń pomiędzy uczestnikami, którzy poza wiedzą mają także bogatą praktykę. Przedstawiamy podsumowanie tegorocznych Seminariów Lodziarskich.

Non solo gelato – nie tylko lody…

Hasłem przewodnim marcowych Seminariów Lodziarskich było „Non solo gelato – nie tylko lody”. Podczas tegorocznych pokazów prowadzący technolodzy - Szymon Wolański i Raffaele Derosa zaprezentowali możliwości wykorzystania jednego produktu na wiele sposobów.

Nowości na nadchodzący sezon:


lody w zastygajacej polewie
Podczas Seminariów zaprezentowano kilka oryginalnych pomysłów na smaki lodów, m.in.: Babeczka Ciambella, Ciastek, Maślany Karmel, Gruszka z ricottą, Jogurt Fitness z sosem Gourmet, syrop klonowy. Lodziarze mogli bez ograniczeń kosztować, degustować i wybierać.
Jedną z najważniejszych nowości są polewy zastygające do lodów - chrupiące, kolorowe, o różnych smakach oraz łatwe do użycia. Są rozwiązaniem idealnym dla małych zakładów nie posiadających maszyn do lodów. Do przygotowania potrzeba tylko zamrażarki. Niektóre z uczestniczek przekonały się jak prosto je zrobić. Pod okiem technologa - Raffaele Derosa dekorowały, nakładały i tworzyły małe dzieła.

Kilka produktów, wiele pomysłów:


1. Torty lodowe

Niejednokrotnie zdarzyło się, że w kuwecie pozostała niezbyt duża ilość lodów. Technolodzy pokazali jak można zmienić je w elegancki deser – tort lodowy! Dzięki temu prostemu zabiegowi mamy zupełnie nowy produkt w menu. To ekonomiczne rozwiązanie z pewnością sprawdzi się w większości lodziarni. Swój atrakcyjny wygląd gotowy tort zawdzięcza błyszczącym żelom Nappage.

2. Jogurt mrożony

W Polsce zapotrzebowanie na tego typu smakołyki rośnie z roku na rok. Podczas Seminariów jogurt zrobił prawdziwą furorę. Do produkcji użyto, mającej podczas imprezy premierę, mieszanki JOGO-FROZ z AlfaPro oraz maszyny do softów Matic 500 Valmar Global. Istotny dla rzemieślników jest fakt, że z ta jedna maszyna daje możliwość wyprodukowania kilku deserów – sorbetów i lodów typu soft.

3. Granita i koktajle

Kolejnym trendem są oczywiście granity z granitora, modne kolorowe koktajle oraz kawy smakowe. Każdy z proponowanych napojów z łatwością można połączyć z syropami Mixy tworząc ciekawe kompozycje.

Wafelkowy zawrót głowy
Chrupiące wafelki w różnych kształtach to pomysł na podanie lodów i deserów lodowych. Uczestnicy mieli okazję poznać i spróbować tych produkowanych przez Miran Ice Cones. Bo jak każdy wie - nawet najsmaczniejsze lody potrzebują odpowiedniej oprawy.

Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol
Seminaria Lodziarskie Savpol

Źródło: Opracowanie Redakcja na podstawie materiałów firmy