Polub nas na facebooku

Dodaj ofertę za darmo

sanepid

  • 2007-05-09

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    sanepid

    Witam.zaczelam w tym roku produkcje wlasnych lodów galkowych na komponentach firmy Pregel. Za kilka dni przyjdzie sanepid na odbior lokalu. Wczesniej w tym lokalu sprzedawalam lody z korala i z automatu. Sanepid wymaga pisemnego procesu technologicznego na produkcje lodów galkowych. Czy mam to napisac sama? Do czego moga sie jeszcze przyczepic?

    Gość: hanuś

  • 2007-05-09

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re:sanepid

    Tak, proces technologiczny musisz opisać sama. Na podstawie informacji z Pregel tworzysz opis przygotowania mieszanki, następnie podajesz temperaturę pasteryzacji oraz mrożenie. Proces nie musi być opisany w formie wypracowania a jedynie punktami z zaznaczeniem ważniejszych parametrów np. pasteryzacja - temperatura 90+/-2C, czas 15 minut.
    A przyczepić się mogą do wszystkiego. Np musisz mieć część brudną i czystą lodziarni, aktualne badania wody, wprowadzony GMP/GHP i HACCP. Najlepiej sprawdź wymagania w rozporządzeniu WE 852/2004, 853/2004 oraz ustawie o bezpieczeństwie żywienia i żywności z 28.10.2006. Wystarczy wpisać temat w przeglądarce

    Gość: Agata

  • 2017-06-25

    Zapytaj o reklamę | Promowanie w portalu

    Reklama Google

  • 2007-05-10

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re:sanepid

    Dziekuje za pomoc. Prosze mi powiedziec jakie srodki dezynfekujace musze miec w lodziarni (chodzi mi o nazwy). Czym myje i dezynfekuje sie pasteryzator, frezer i automat do lodów wloskich?

    Gość: hanuś

  • 2007-05-10

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re:sanepid

    środki też sama dobierasz. Nie muszą być specjalistyczne - a ważne, aby działały. Jak używasz Ludwika, to tak piszesz, podając tylko stężenie środka np 2%. Dezynfektant też zgodnie z tym, co stosujesz. Musisz tylko zwrócić uwagę, czy dezynfekcja wymaga płukania, czy nie

    Gość: Agata

  • 2008-03-12

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re:sanepid

    Witaj. Również zamierzam otworzyć stoisko z lodami w Koninie. Mam do ciebie pytanie czy twoije stoisko jest w lokalu czy w budce kapingowej. zastanawiam sie nad kupnem budki lub wynajeciem lokalu.

    Gość: Roksanka

  • 2008-04-25

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re:sanepid

    witam,mam pytanko,planuję kupić maszynę do lodów i sprzedawać je,ale jestem kompletnym laikiem,czy ktoś mógłby powiedzieć gdzie znajdę inormacje o produkcji,komponentach,pozwoleniach i....byłbym wdzięczny
    jacek252@interia.pl
    z góry dzięki

    Gość: Jacenty

  • 2010-01-19, 21:11

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re: sanepid

    Wiem ze mineło juz kilka lat od Twojego wpisu ale nie moge tego minać jesli chodzi o te podpowiedzi co do pasteryzacji lodów w procesie technologicznym dla sanepidu ktos ci napisał o 90 C i o 15 minutach co jest nieprawda do konca moze i ten pan lub pani tak własnie to robi ale jest to niewłasciwe W nowoczesnych pasteryzatorach wyróznia sie 2 rodzaje pasteryzacji bazy wysoki 85 C przez 2 minuty a nastepnie schładzanie do 4 C Lub niska 65 C przez 30 minut >>>>. schładzanie do 4 C przy obu cyklach mieszanke jak juz pewnie wiesz mozna maksymalnie przechowywac w pasteryzatorze 72 h a minimum potrzebne do produkcji to 4-6 h Frezowanie -7 C / -10 C Przechowywanie -18/ -22 C Ekspozycja sprzedaz - 11 / -16 C Dziwie sie jednak ze firma Pregel pozostawiła cie samego z tym tematem wkońcu miałes pracowac na ich produktach Mogłes wybrac Comprital - dystrybutor Arlekino Pozdrawiam Jesli w dalszym ciągu masz jakies problemy chetnie pomoge 519-141-252

    Gość: technolog

  • 2010-06-01, 00:02

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re: sanepid

    A jak sanepid ustosunkowuje się do produkcji lodów włoskich z automatu gdzie tylko proszek miesza się z woda i reszte robi maszyna? są jakieś wymogi ? sugestie, informacje i wymogi chętnie przyjme na adres nizor@poczta.onet.pl

    Gość: nizor

  • 2017-06-25

    Zapytaj o reklamę | Promowanie w portalu

    Reklama Google

  • 2010-08-10, 19:44

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re: sanepid

    odświerzam i podpinam sie pod pytanie kolegi z ostatniego posta

    Gość: Rafal

  • 2010-12-07, 19:30

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re: sanepid

    Sanepid na to tak jakbyś był producentem lodów i to bez różnicy czy robisz gałkowe czy z automatu czy też w opakowaniach.

    Musisz opracować HACCP, spełniać nie małe warunki lokalowe, szczególnie jak to 1 odbiór lokalu.
    Wszystko także zależy od tego gdzie będziesz prowadził lokal.

    Są regiony gdzie sanepidowi wystarczy 1 próbka a są takie gdzie pobieranych jest 5 próbek jednego smaku.

    Opisane musi być wszystko od transportu, przechowywania, zagrożenia, proces produkcyjny, zresztą dużo tego.

    Najlepiej jak ktoś zbyt dobrze się w tym nie czuje to zlecić lub odkupić w miarę świeżą dokumentacje czy to będą lody włoskie czy amerykańskie jeden pies.

    Pozdrawiam
    Mariusz

    Gość: Szook

Odpowiedz
Strona 1 z 2
 1  2   następna »