Polub nas na facebooku

Dodaj ofertę za darmo

kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

  • 2004-05-13

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    Cześć Magdo, pozwolę sobie na małą polemikę z Tobą w kwestii rentowności maszyny. W swoim wyliczeniu przedstawiłaś suche fakty, które tak naprawdę nie są wiarygodne. Cena maszyny, którą podajesz dotyczy maszyny używanej w lepszym lub gorszym stanie, cena proszku niezawiera wartości wody ("kranówa" też kosztuje) i jeszcze parę innych rzeczy. A teraz sama kalkulacja : przyjmując podane przez Ciebie wartości koszt jednej porcji wynosi 1,30 zł czyli zysk ok. 3,70. Wiadomo do tego dochodzi jeszcze kilka innych kosztów, których nie uwzględniłaś, może i słusznie, ponieważ są to koszty stałe. Ale zapomniałaś o jednej podstawowej sprawie, o której pamietają wszyscy lodziarze traktujący swoją pracę poważnie. tzw. fundusz remontowy. Pracując na "starej" maszynie musisz być przygotowana na wydatki związane z jej utrzymaniem w ruchu i jeżeli nie będziesz miała przygotowanej "kupki" pieniędzy, może spotkać Cię niemiła sytuacja w postaci sporego i niezaplanowanego wydatku lub co gorsze przestój w pracy czyli brak dochodów. I jeszcze jedna sprawa : ktoś na forum powiedział, że zrobienie jednego loda "twardego" trwa ok. 45 sek czyli z wydaniem reszty i "ruchami pozornymi" mamy ok. 1 min. Czyli możemy przyjąć sprzedaż na godzinę ok. 60 porcji - nic dziwnego, że tworzą się wieloosobowe kolejki skoro maszyna ma tak małą sprawność. Idąc dalej tym śladem nasuwa się pytanie o ilość sprzedawanych porcji dziennie i w jakim rzeczywistym czasie ? Odnoszę dziwne wrażenie, że nie ma ich zbyt dużo ... Żeby nie być gołosłownym zrewanżuję się kalkulacją na lody włoskie(mleczne) przygotowaną przez jednego z importerów proszków lodowych (informacja zawarta w ich oficjalnym folderze) : mleko - 1000g + cukier 220g + proszek 50 g + śmietana 50g(może być - nie musi). Całość = 1320g przy cenie 4,36 zł, czyli 1 kg bazy kosztuje 3,30 zł ( Twoja baza kosztuje 4,30 zł) Z jednego kilograma otrzymujemy : 10 szt. lodów 100g (duża porcja)- 0,33 zł lub 13 szt. lodów 75g (mała porcja) - 0,25 zł. Wafelek średnio : 0,05 zł/szt. I jeszcze jedna b. ważna sprawa : większość maszyn do lodów włoskich posiada pompy napowietrzające o sprawności 50 - 80 % czyli nasz "mały lód" po napowietrzeniu ok. 70 % będzie miał objętość ok. 130 ml - całkiem sporo jak na mały lód, o dużym nie wspomnę. A teraz zysk : mały lód (130 ml)kosztuje ok. 2,50 - 3 zł czyli zostaje nam zgodnie z Twoją prostą kalkulacją 2,25 - 2,75 zł z jednej porcji. Możesz powiedzieć : "z mojej kalkulacji jest zysk 3,70 zł !" to prawda, ale ja mam większą marżę (fakt I) i moi klienci nie stoją w długich kolejkach, ponieważ sprawność (teoretyczna) mojej maszyny pozwala na wydanie 500 porcji na godzinę (fakt II), czyli tym samym mogę sprzedać więcej porcji w tym samym czasie, co pozwala uzyskać wyższy dochód przy również mniejszych kosztach. A teraz puenta : nowa maszyna kosztuje ok. 60.000 zł (tradycyjna, mechaniczna : 2 smaki + mix), przy sprzedaży 400 porcji dziennie ( to chyba nie jest zbyt wygórowana wartość) i przy założeniu, że z każdej porcji mamy ok. 2 zł (teoretycznie na czysto) zwrot inwestycji następuje w przeciągu ok. 2,5 - 3 miesięcy. Jeżeli kupisz maszynę używaną ten zwrot nastąpi dużo szybciej. I sprawa na koniec : powyższe rozważania są czysto teoretyczne, wszyscy lodziarze mają swoje kalkulacje i nawet stosując te same komponenty można mieć inne wartości. Ważne jest jedno : ma to przynosić realne zyski przy minimalnych kosztach i powinno być wszystko jedno czy ktoś ma lody włoskie czy "twarde" jeżeli ma z tego kasę. A o to w tym wszystkim chodzi. Pozdrawiam Piotr P.S. Dziekuję za telefon - miły głos ! No nie wiem czy cos znajdziesz bo w koncu to chodliwy towar ale mysle ze strona: republika.pl/integropol cos ci pomoze! Witam Wszystkich fanów tych lodów! Chciałam wyjaśnić sprawę poruszaną na tym forum od dość dawna - muszę przyznać że ludzie nie znający tematu i całej prawdy o tym zachowują się jak ława przysięgłych w sądzie Stanów Zjednoczonych - to nic złego -ponieważ oceniają fakty!!! Moje szczęscie w nieszczęściu polega na tym znam sprawę lodów soprano od poszczewki i tu i teraz chciałam ją przedstawić. Mianowicie było to tak... lody soprano to tylko nazwa wymyślona przez właściciela owych punktów z lodami Pana Robaczyńskiego. Historia samych lodów - twardych, amerykańskich, kręconych a ostatnio soprano zaczęła się dawano dawno temu w Ameryce. Niejaka firma Pacce Ind. - wyprodukowała serię (bardzo krótką) maszyn do właśnie tego typu lodów. Lody w Stanach się nie przyjęły i firma szybko zmianiła działalność znikając z rynku kompletnie. Inna firma w Polsce, zajmująca sie od lat sprzedażą maszyn do lodów - pomyślałą że skoro nie można tych maszyn kupować to może można było by je zacząć w Polsce produkowac. No i wyprodukowała pierwszą maszynę tego typu (numer seryjny 0001). Tą maszynę, jak również kilka innych kupił Pan Robaczyński - w momencie kiedy firma owa zaczęła sprzedawać maszyny do świderków (własnej produkcji) na wolny rynek innym klientom Pan Robaczyński zrobił najśmieszniejszą rzecz na świecie - (zachował się jak dziecko wyrzucone z piaskowanicy) mianowicie kiedy zobaczył że nie może mieć całego rynku lodów w Polsce na własność oddał sprawę do Sądu - że maszyny na świderki to jego dzieło, pomysł, plany i wykonanie a firma ta skradła mu go. Jego arogancją i pogarda dla ludzi, ich pracy oraz próba oszustwa sprawiła, że sprawa w sądzie była bardzo szybka ponieważ to właśnie Pan Robaczyński próbował przywłaszczyć sobie dzieło, pomysł i opatentowane pany maszyny innych ludzi... osądźcie sami gdzie tu etyka, zwykły rozsądek, racjonalność oraz zwykła dojrzałość którą każdy zajmujący się jakimkolwiek biznesem powienien (chyba) posiadać. Jeżeli chcecie doweidzieć się wiecej na ten temat z przyjemnością odpowiem na każde pytanie. laska@papaja.pl ps: mój udział w tej historii jest taki iż sama posiadam punkt z takimi lodami. pozdrawiam wszytskich lodziaży i cukierników czesc.chcialbym tylko powiedziec ze te lody sa robione z maszyn electro freeze. nie znam polskiej firmy ktora by produkowala takie maszyny.lody sa sprzedawane czesto z brzydkich,brudnych kontynerow.(gdzie tu jest sanepid???) Do wszystkich zainteresowanych lodami SOPRANO. Sądzę, że będę mógł wyjaśnić tajemnicę lodów SOPRANO. To nic innego jak stare, używane amerykańskie maszyny do lodów ELEKTRO FREEZ (czyli frezery pracy ciągłej), które z normalnej masy lodowej np. proszek produkują lód o temperaturze ok. - 14 stopni C i następnie lód ten poprzez specjalną dyszę pod ciśnieniem jest nakładany do wafelka. Dla dodania większego efektu osoba obsługująca "skręca"go tworząc tzw. "świderek". Lody takie pod szumną nazwą "AMERYKANY" lub "AMERYKAŃSKIE" są obecne na Pomorzu Zachodnim od prawie 4 sezonów. Nazwa SOPRANO podobno jest nazwą zastrzeżoną przez "wynalazcę". Jednym słowy ktoś zrobił dużą kasę (gratuluję pomysłu !!!!) na czymś co już było, dając po prostu nową nazwę. Sądzę, że w najbliższym czasie "garażowi dystrybutorzy" maszyn do lodów zrobią jeszcze większą kasę ściągając złom (czytaj : "nowe lub prawie nowe maszyny do lodów SOPRANO") z USA lub Europy, które po naklejeniu ładnej naklejki "SOPRANO" pójdą jak przysłowiowe ciepłe bułki. I to by było na tyle. Cześć Kames, Dziękuję za poparcie. Byłem bardzo zaskoczony faktem, że nikt nie włączył się do dyskusji na ten temat, jedynym oddźwiękiem były natychmiastowe ogłoszenia "kupię maszynę ELEKTRO FREEZ". Zaczynam odnosić dziwne wrażenie, że coraz więcej osób w branży lodziarskiej jest zupełnie przypadkowo, tylko po to, aby szybko zrobić kasę. Te czasy dawno minęły. Nie wystarczy kupić maszynę (najlepiej w cenie złomu), trzeba miec jeszcze pomysł jak ją właściwie wykorzystać. Świetnym pomysłem były kilka lat temu lody "AMERYKANY", w tym roku lody "SOPRANO", ale jak długo można powielać te same pomysły. Dla wszystkich chcących zrobić coś nowego proponuję pomysł podpatrzony we Włoszech. Spotkałem w Palermo kilka małych lodziarni, w których stały tylko dwie maszyny (+ ekspres do kawy oczywiście !!!!!!), była to maszyna do lodów włoskich (soft ice cream) oraz mała witryna na dodatki (owoce, posypki, dekoracje, sosy itp). Do tego bajeczne menu z kilkunastoma prostymi deserami lodowymi wykonywanymi na bazie loda włoskiego w cieście biszkoptowym, omlecie, miseczce waflowej, a wszystko to pięknie dekorowane "czym dusza zapragnie". Co najważniejsze, było to niewiele droższe od czystego loda włoskiego. I to jest dopiero pomysł na przyszły sezon. Tym razem celowo nie podam nazwy producenta witryny oraz maszyny do lodów, widziałem jednak taki zestaw ostatnio na targach INVEST HOTEL w Poznaniu. Prezentuje się znakomicie !!!!!!! I to by było na tyle ....... Witam!;Więc w polsce przedstawicielem firmy jest firma meridon i powinni taką instrukcję mieć więc proszę się skontaktować z nimi. 04-076 W-wa ul. Waszyngtona 146 tel. (022) 515-80-30 515-80-28 tel./fax 515-80-29 E-mail: Meridon@meridon.com.pl Pozdrawiam i życzę sukcesów! Zeczywiście możliwości są. Ale wgrupie nowych frezerów są też nie dokońca sprawdzone marki. Często płaci się za markę . Ja bym spojżał na efekty działania i wydajności. I tak 20-to letnie TECHNOGELE działają bez zażutu, MARK teżnie zawodzi. Gożej jest z innymi markami. Zaś nowe maszyny mają bardziej nowoczeąniejsze rozwiązania i więcej elektroniki. Gwarantowaną firmą ktura handluje używanym sprzętem jest KAZEKS. Tel 017/851 14 31 Pan Słonimski, Technogel F-ma FOODIM W-wa tel 022/6787898.Tutaj uruchomienie produkcji w ramach zkupu maszyny, Opieka technologa przezogres gwarancji maszyny. http://republika.pl/taylor_lody/oferta.html LISTA MASZYN DO SPRZEDANIA : NR MODEL OPIS ZDJECIE ZDJECIE ZDJECIE UWAGI 1 TAYLOR 8754 Maszyna dwusmakowa + mix, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 2 TAYLOR 8751 Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 - 3 COLDELITE Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 - 4 TAYLOR 8751 Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 - 5 COLDELITE Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 - 6 TAYLOR 8751 Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 7 TAYLOR 8751 Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 8 TAYLOR 8751 Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 9 TAYLOR 8754 Maszyna dwusmakowa + mix, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 10 CARPIGIANI Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 11 TAYLOR ph90 Maszyna shake+1 smak lodow, chlodzona woda, pasteryzacja Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 12 TAYLOR 8752 Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 SPRZEDANA 13 TAYLOR Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, bez pompy napowietrzajacej Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 - 14 CARPIGIANI SHAKE + LODY Maszyna 1 smak lodow + shake, chlodzona woda, pompa napowietrzajaca Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 DO SPROWADZENIA 15 COLDELITE SHAKE + LODY Maszyna 1 smak lodow + shake, chlodzona woda, pompa napowietrzajaca Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 2 DO SPROWADZENIA 16 TAYLOR 8756 Maszyna dwusmakowa + mix, chlodzona woda, pompy napowietrzajace Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 NOWA OFERTA 17 ELECTRO FREEZE Maszyna jednosmakowa, chlodzona woda, pompa napowietrzajaca, mozliwosc przrowbienia na SOPRANO Zdjecie 1 Zdjecie 2 Zdjecie 3 NOWA OFERTA 18 ELECTRO FREEZE Maszyna dwusmakowa + mix, chlodzona woda, pompa napowietrzajaca, mozliwosc przrowbienia na SOPRANO Zdjecie 1 Zdjecie 2 - NOWA OFERTA http://www.anwit.com.pl/produkty.htm Krzyżanna 8, 88-321 Kwieciszewo, tel. (0-52) 568 17 72, fax (0-52) 315 81 00, e-mail: anwit@anwit.com.pl LODY W PROSZKU Oferujemy lody w proszku w wielu smakach w dwóch podstawowych gatunkach:1. Lody poznańskie wyborowe - przeznaczone do automatów wg receptury 1 kg proszku na 1,85 l wody.2. Lody "Polarne"- przeznaczone do automatów lub kuwet wg receptury 1 kg na 2 lub 3 l wody.Lody te charakteryzują się dużą zdolnością do napowietrzania, mają wyjątkowo kremistą strukturę i nadają się do przechowywania przez 3 miesiące.Oprócz wyżej wymienionych gatunków produkujemy również na specjalne zamówienie lody w proszku, które po przyrządzeniu nadają się do maczania w roztopionej czekoladzie. Znajdują również zastosowanie w najnowszych maszynach Carpigiani-Rainbow. Dzięki unikalnej recepturze zarówno czekolada, jak i kolorowe toppingi służące do polewania lodów nie spływają z powierzchni gotowego loda.3. Lody polarne wyborowe - kręcone (Świderki?, Soprano?, Amerykańskie?) - proszki przeznaczone do przerobionych maszyn firmy ELEKTROFREEZ. Używane do produkcji modnych ostatnio lodów "świderków", pozwalają na ukręcenie loda do wysokości 18 cm.Wydajność: 1 kg proszku na 3 l wody. Dostępne w smakach: wanilia, śmietana, kakao, karmel. Lody tego typu produkowane przez innych producentów mają wydajność zaledwie 1 kg proszku na 1,65 l wody.Produkujemy również jako jedyni w kraju lody, które na nieprzerobionych maszynach ELEKTROFREEZ pozwalają uzyskać ten sam efekt! http://www.meridon.com.pl/ MODELE: § 15 N - CMT-W a długi cylinder § 44 N - CMT-W a krótki cylinder · układ pompowy · pomiar elektryczny poziomu mieszanki · kompresor (15 N) 9500 BTU · kompresor (44 N) 6700 BTU · silnik mieszadła 1,5 kW · poj. cylindra (15 N) - 3,8 l · poj. cylindra (44 N) - 2,8 l · funkcja "STAND BY" · chłodzona komora mieszanki · funkcja pracy w nocy · czynnik 404 A *UWAGA wszystkie modele są chłodzone wodą Automaty do lodów 2 smakowe MODELE: § 30 TN - CMT-W a długi cylinder § 88 TN - CMT-W a krótki cylinder · układ pompowy · pomiar elektryczny poziomu mieszanki · kompresor (30 TN) 2 x 9500 BTU · kompresor (88 TN) 1 x 13000 BTU · silniki mieszadeł 2 x 1,5 kW · poj. cylindra (30 TN) - 2 x 3,8 l · poj. cylindra (88 TN) - 2 x 2,8 l · funkcja "STAND BY" · chłodzona komora mieszanki · funkcja pracy w nocy · czynnik 404 A *UWAGA wszystkie modele są chłodzone wodą · ·

    Gość: marek torun

  • 2004-05-13

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    przepraszam za ta sieczke ale chcialem przeslac wszystko w tabelach i ze zdjeciami a tu wszystko sie wymieszalo jesli ktos znajdzie cos ciekawego to jest 30 min pracy na internecie. Pozdrawiam

    Gość: marek torun

  • 2018-11-15

    Zapytaj o reklamę | Promowanie w portalu

    Reklama Google

  • 2004-05-15

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odp: kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    Może Pan wyjaśnić po co tak naprewdę się Pan udziela?

    Gość: Zuzia

  • 2004-05-16

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odp: Odp: kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    Zuziu to jest dla tych o wysokim ilorazie iteligencji-sory

    Gość: Lit

  • 2004-05-16

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odp: Odp: Odp: kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    Widocznie ty jej nie posiadasz jeżeli lubisz rozstrząsać temat dawno już przerobiony, daleko sięgnąłęś stary. Mała rada patrz przed siebie bo inaczej zostaniesz daleko w tyle. Historykiem to ty może dobrym byś był ale lody najlepiej spożywa się na świeżo.

    Gość: Zuzia

  • 2014-04-08, 18:41

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re: kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    Zuzia, zawiść i głupota z ciebie wylazła babo jeśli nie wiesz po co to wszystko, zjedz snickersa

    Gość: andybroker

  • 2015-04-29, 16:11

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Re: kompensacja wiadomosci o lodach "Soprano"

    Oczywiście my Polacy, musimy kłócić się w tak banalnych sprawach. WSTYD!!!

    Gość: SPRAWIEDLIWY

  • 2018-11-15

    Zapytaj o reklamę | Promowanie w portalu

    Reklama Google

Odpowiedz
Strona 1 z 1
 1