Polub nas na facebooku

Odpowiedź dla OSKARA

  • 2003-02-06

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odpowiedź dla OSKARA

    Cześć Kolego, Nareszcze znalazł się jakiś autorytet, który chce podzielić się z nami swoim doświadczeniem. Co prawda chyba troche wątpliwym, skoro proponuje wystawienie maszyny do lodów na wysypisku do śmieci itd - osobiście nie chciałbym tam się znaleźć, nie mówiąc już o jedzeniu lodów. Kolejna sprawa to porównanie swoich lodów do lodów McD. Kolego, ty chyba jeszcze nie jadłeś dobrych lodów. A, tak na marginesie : co to są lody z miksów losowych ? Czy mam rozumieć, że używasz wszystkiego jak "leci", a efekt podobnie jak w totolotku ? Uda się albo nie uda. Z chęcią spróbował bym Twoich lodów - mam nadzieję, że jesteś ubezpieczony ! Losowo ..... A co do marży - gratuluję ! Pozdrawiam mimo wszystko !

    Gość: Piotr

  • 2003-02-06

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odpowiedź dla OSKARA

    dobra dobra - chodzilo mi o miksy lodowe - mieszanki w plynie - jesli sie je stosuje to sanepis nie ma nic do gadania a maszyne mozesz nawet postawic na ulicy - pozatym smak lodow z mieszanek plynnych kest o wiele lepszy niz z proszku poniewaz nigdy z proszku nie wyciagniesz takich wlasciwosci jak z plynu - czy ty wogole produkujesz lody??? plynne mieszanki sa od razu pakowane aseptycznie w workach i wlewasz to od razu do maszyny albo podlaczasz wezem jezeli masz maszyne z lodowka na dole. tyle

    Gość: oskar

  • 2021-04-14

    Zapytaj o reklamę | Promowanie w portalu

    Reklama Google

  • 2003-02-07

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odp: Odpowiedź dla OSKARA

    Kto produkuje tego typu mieszanki (miksy) i gdzie można je kupić. seko@op.pl

    Gość: Sebastian

  • 2003-02-07

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odpowiedź dla OSKARA

    Cześć Oskar, dziekuję za odpowiedź i pozwolę sobie o mały komentaż. Po pierwsze : Sanepidowi jest wszystko jedno czy lody będą gotowym mixem czy też będą przygotowane z proszków pod warunkiem, że spełniają określone normy (jeżeli zajmujesz się lodami powinieneś je doskonale znać). Po drugie : gdzie i jak może stać maszyna lub witryna do lodów regulują przepisy Sanepidu oraz normy PZH. Owszem są znane przypadki, gdzie na odcinku 500 m stoją dwie maszyny - jedna bezpośrednio na chodniku, druga w specjalnie wyposażonej budce, ale to też regulują właściwe przepisy lub też odpowiednie podejście do tematu ze strony właściciela maszyny (kiedyś za takie numery obcinano prawą dłoń - to były dobre czasy). Po trzecie : argumenty, że jakoby gotowe mixy lodowe były lepsze od swieżo przygotowanej mieszanki są zupełnie bezpodstawne. Każdy prawdziwy lodziarz to potwierdzi. Przecież gotowy mix lodowy to nic innego jak roztwór jakiejś bazy podstawowej z wodą lub mlekiem + dodatki smakowe + "kupa konserwantów" - całość poddana procesowi pasteryzacji, najczęściej wysokiej (+85 C). Problem jest zupełnie inny: z tego co wiem nikt w Polsce prócz DANONE (na potrzeby McD) nie produkuje gotowych mixów. Był kiedyś pomysł importu ze Szwecji gotowych mixów - tak szybko jak się pojawił, tak szybko upadł. To się fachowo nazywa : problemy logistyczne oraz polskie normy. Wiem, że jest kilku lodziarzy, którzy przywożą we własnym zakresie mix do lodów jogurtowych bezpośrednio z Berlina. Moim zdaniem bez sensu, ponieważ można kupić w Polsce dodatki do baz podstawowych i mamy gotowe lody jogurtowe (YOGGI - PreGel'a). Po czwarte : "czy produkuję lody ?" - i tak i nie, ponieważ zajmuję się tym ostatnio dość rzadko. Niemniej jednak, jeżeli to robę, to używam baz Diamante 50 (obróbka na ciepło) lub Panagel (obróbka na ciepło i zimno). Z dużym powodzeniem stosuję również do lodów czekoladowych Chocolate 200. Całość w oparciu o laboratorium składające się z Labotronic DGT, Pastomaster Tronic, szafę Labor, witrynę Millenium. Lody włoskie - AES 381/p. Bardzo jestem ciekaw jakich mixów ty używasz (skąd, jeżeli nie jest to tajemnica ?) i na jakiej maszynie pracujesz, bo być może jest coś o czym niewiem, może jakiś nowy dostawca, nowe technologie ?. Chętnie się z nimi zapoznam. Zgadzam się z Tobą, że stosowanie gotowych mixów jest bardzo wygodne. Duża część lodziarzy na Zachodzie tak robi, niestety ( a może nawet i dobrze) 99,9 % polskich lodziarzy pracuje na proszkach z większym lub mniejszym efektem i niepodejrzewam, aby to się zmieniło, dlatego że każdy z nich ma jakiś swój patent, aby jego lody były inne niż u sąsiada. Ja też mam taki patent, ale go niezdradzę. Jeżeli będziesz chciał się podzielić z nami swoim doświadczeniem, czekam na odpowiedź na forum. A może ktoś jeszcze włączy się do dyskusji i przedstawi nam swoje racje. Mam nadzieję, że trafiają się tutaj prawdziwi lodziarze, a nie tylko osoby szukające "LODÓW SOPRANO" ;-))))). Czekam na odzew. Idzie sezon - bierzmy się do dzieła. I tym optymistycznym akcentem....

    Gość: Piotr

  • 2003-02-08

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odp: Odp: Odpowiedź dla OSKARA

    "Kto produkuje tego typu mieszanki (miksy) i gdzie można je kupić. seko@op.pl" - jeden OSKAR wie.....

    Gość: Piotr

  • 2003-05-16

    Odpowiedz | Cytuj | Zgłoś wypowiedź do moderacji

    Odp: Odp: Odpowiedź dla OSKARA

    W pełni się zgadzamy. Jedyna przewaga płynnych mieszanek to gotowość. Aby tę gotowość zapewnić, są one poddawane pasteryzacji typu UHT i traktowane szeregiem substancji konserwujących. Smacznego. Jeżeli idzie o dodatki firmy Pregel, konkurencję dla nich w Polsce stanowi oferta włoskiej firmy MEC3, zarówno w dodatkach do lodów tradycyjnych, jak w suchych mieszankach do lodów automatowych, produkowanych w Polsce na licencji MEC3. Warto spróbować! Nasz telefon 022 676 52 53. Dobrego sezonu!

    Gość: Kames

  • 2021-04-14

    Zapytaj o reklamę | Promowanie w portalu

    Reklama Google

Odpowiedz
Strona 1 z 1
 1